Tartalom feltöltés folyamatban...

A pajzsmirigy ultrahangja és biopsziája fontos diagnosztikai eszközök a pajzsmirigybetegségek megállapításában. Az ultrahangos vizsgálat és a biopszia mindkettője nem invazív eljárások, amelyek nagyon pontos képet adnak a pajzsmirigy állapotáról. A cikk bemutatja ezeknek az eljárásoknak a működését, a jelzéseiket és az elvégzésük folyamatát.

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

Az ultrahang vizsgálat egy fájdalommentes eljárás, amely segít a pajzsmirigy állapotának felmérésében. Az orvos ultrahangos gépet használ, amely segítségével ártalmatlan hanghullámokat küld a pajzsmirigybe. Azok a hanghullámok visszaverődnek a pajzsmirigyből, és a gép rögzíti azokat, ami egy képet eredményez a pajzsmirigyről.

Az ultrahang vizsgálat során az orvos megvizsgálja a pajzsmirigyet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincsenek-e ciszták, daganatok vagy más elváltozások. Ha a vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy valamilyen elváltozás van a pajzsmirigyben, akkor az orvos további vizsgálatokat javasolhat, például a biopsziát.

A pajzsmirigy biopszia

A pajzsmirigy biopszia olyan eljárás, amely során a pajzsmirigy egy kis részletét távolítják el, hogy aztán megvizsgálják, van-e benne rákos sejt. A biopszia általában vékony tűvel történik, amelyet átvezetnek a pajzsmirigyen keresztül, és eltávolítanak egy kis szövetdarabot.

A biopsziát általában akkor javasolják, ha az ultrahang vizsgálat azt mutatja, hogy valamilyen daganat vagy elváltozás van a pajzsmirigyben. Az orvos a biopsziát javasolhatja továbbá, ha a pajzsmirigy vérvizsgálatai kóros eredményt mutatnak, vagy ha a betegnek pajzsmirigy csomói vannak a nyakán.

A pajzsmirigy biopszia előtt az orvos általában megkérdezi a betegt, hogy milyen gyógyszereket szed, illetve megállapítja, hogy a betegnek van-e allergiája bármilyen gyógyszerre. A biopszia során helyi érzéstelenítést alkalmaznak, hogy minimalizálják a fájdalmat. A beteg a hátán fekszik, és a nyaka alá egy párna vagy tekercs kerül, hogy felfelé emelkedjen. Az orvos ultrahangos gépet használ, hogy megtalálja a biopsziára legmegfelelőbb területet a pajzsmirigyben. Miután megtalálták a megfelelő területet, a tűt átvezetik a bőrön és a pajzsmirigyen, majd eltávolítanak egy kis szövetdarabot. Az egész eljárás általában csak néhány percig tart.

A pajzsmirigy biopsziájának eredményei néhány napig vagy akár egy héten belül megérkeznek. Ha az eredmények azt mutatják, hogy a pajzsmirigyben daganat van, az orvos további vizsgálatokat javasolhat, például CT-vizsgálatot vagy PET-vizsgálatot. Az orvos az eredmények függvényében javasolhatja a műtétet vagy a kezelést.

Összefoglalva, a pajzsmirigy ultrahang és biopszia fontos diagnosztikai eszközök a pajzsmirigybetegségek megállapításában. Az ultrahangos vizsgálat egy fájdalommentes eljárás, amely segít a pajzsmirigy állapotának felmérésében, míg a biopszia olyan eljárás, amely segít a pajzsmirigyben lévő elváltozások és daganatok azonosításában. Ha a betegnek pajzsmirigyproblémái vannak, mindenképpen konzultálnia kell az orvosával, hogy eldöntsék, szükséges-e ultrahangos vizsgálat vagy biopszia. A diagnózis fontos lépés ahhoz, hogy a beteg megkapja a megfelelő kezelést és a legjobb esélyt a gyógyulásra.