Pajzsmirigy túlműködés tünetei

A pajzsmirigy túlműködése olyan állapot, amelyben a pajzsmirigy túl sok hormont termel, ami különféle tüneteket okozhat. Az alábbiakban bemutatjuk a pajzsmirigy túlműködés leggyakoribb tüneteit, és azt is, hogy milyen hatással lehetnek ezek az egész testre.

Szapora szívverés

Az egyik leggyakoribb tünet a szapora szívverés. Ez a tünet azért jelentkezik, mert a pajzsmirigy által termelt túlzott hormonok hatására a szív jobban dolgozik, mint normál esetben.

Meleg érzés, izzadás

A pajzsmirigy túlműködése miatt a test anyagcseréje felgyorsul, ez pedig meleg érzést és izzadást okozhat. A betegnek lehetnek hőhullámai, és gyakran izzadnak még akkor is, ha nem túl meleg a környezet.

Fogyás

A pajzsmirigy hormonok szintjének emelkedése növeli az anyagcserét, így az érintettek gyakran fogyásról számolnak be, amely nem magyarázható étvágytalansággal vagy nagyon aktív életmóddal.

Fokozott étvágy

Ugyanakkor a fokozott anyagcsere miatt a betegeknek lehet fokozott étvágyuk is. Az érintettek általában többet esznek, de mégis fogyást tapasztalnak.

Alvászavarok

A pajzsmirigy túlműködése miatt az érintetteknek nehézséget okozhat az elalvás, és gyakran fel is ébrednek az éjszaka közepén. Emellett általános nyugtalanságérzet is lehet jelen.

Idegesség, szorongás

A pajzsmirigy hormonok hatására az érintettek idegessé és szorongóvá válhatnak. Gyakran jelentkezik hangulatingadozás, könnyen felidegesednek, az érzelmi állapotuk kiszámíthatatlan.

Izomgyengeség

Bár a pajzsmirigy hormonok hatására az anyagcsere felgyorsul, az izmok gyengesége is jelentkezhet, amely a test fáradékonyságához vezethet.

Hajhullás

A pajzsmirigy túlműködése hatással lehet a hajra is. A betegek hajhullásról számolnak be, mivel a pajzsmirigy túlzott hormontermelése hatással lehet a hajnövekedésre.

Emésztési zavarok

A pajzsmirigy túlműködése a gyomor-bél traktus működését is befolyásolhatja, ami különféle emésztési problémákat okozhat. Az érintetteknek lehet puffadásuk, hasmenésük, székrekedésük vagy émelygésük is.

Csökkent libidó

A pajzsmirigy hormonok szintjének emelkedése hatással lehet a nemi vágyra is. Az érintetteknek csökkenhet a libidójuk, és problémáik lehetnek a szexuális teljesítménnyel.

Gyengeség, fáradtság

Bár a pajzsmirigy túlműködése miatt az anyagcseréjük felgyorsul, az érintetteknek mégis lehet fáradtságérzetük és állandó kimerültségük. Ez a tünet leggyakrabban akkor jelentkezik, ha a pajzsmirigy túlműködése hosszabb ideig fennáll.

Szemtünetek

A Graves-kór nevű autoimmun betegség, ami a pajzsmirigy túlműködésével jár, szemtüneteket is okozhat. Az érintetteknek lehet kettőslátásuk, szemfájdalmuk, a szemgolyó kidülledése, szárazság vagy a szem alatti terület feszülése.

Összegzés

A pajzsmirigy túlműködése számos tünetet okozhat, amelyek az egész testre hatással lehetnek. A szapora szívveréstől kezdve az alvászavarokon át egészen a szemtünetekig a betegeknek nagyon kellemetlen tünetekkel kell szembenézniük. Az időben elkezdett kezelés azonban sokat segíthet a tünetek enyhítésében és a szövődmények megelőzésében. Ha azonban észleli a fent említett tünetek bármelyikét, mindenképpen forduljon orvoshoz, aki a szükséges vizsgálatok elvégzése után megfelelő kezelést javasolhat.