Pajzsmirigy túlműködés

A pajzsmirigy túlműködése (hyperthyreosis) az egyik leggyakoribb endokrinológiai betegség, melynek során a pajzsmirigy túl sok pajzsmirigy hormont termel, amely hatással van az anyagcserére és az egész testre. Az esetek túlnyomó többségében a betegség Graves-Basedow-kórban (autoimmun betegség) jelentkezik, de okozhatja túlzott jódbevitel, a pajzsmirigy megbetegedése vagy gyógyszer mellékhatása is. Ebben a cikkben bemutatjuk a pajzsmirigy túlműködés tüneteit, okait, diagnózisát, kezelését és a lehetséges szövődményeket.

Pajzsmirigy túlműködés tünetei

A pajzsmirigy túlműködés tünetei változóak lehetnek, és befolyásolhatják az anyagcserét, a szív- és érrendszeri rendszert, az idegrendszert és a bőrt. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a fokozott izzadás, a fokozott étvágy, a súlycsökkenés, az alvászavarok, a szorongás, a remegés, a szívritmuszavarok és a hajhullás. A betegek érzékelhetik, hogy a szemük kipirosodik, kibuggyan vagy szemfájdalmuk van.

Pajzsmirigy túlműködés okai

A pajzsmirigy túlműködés általában autoimmun betegség következménye, amely során a szervezet immunrendszere pajzsmirigyreceptorokat támad meg, ami növeli a pajzsmirigy működését. Az autoimmun betegségen kívül más okok is előidézhetik a pajzsmirigy túlműködését. Ezek közé tartozik a pajzsmirigy gyulladása, a jód túlzott bevitele, a pajzsmirigy daganata, a pajzsmirigy műtéte vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatása.

Pajzsmirigy túlműködés diagnózisa

A pajzsmirigy túlműködés diagnózisa általában vérvizsgálattal történik, amelyben a pajzsmirigy hormonok (TSH, T3, T4) és az antitestek szintjét mérik. Ha a vérvizsgálat eredményei alapján a pajzsmirigy túlműködés valószínűsíthető, akkor további vizsgálatokra lehet szükség, például pajzsmirigy ultrahangra, izotópvizsgálatra vagy szövettani vizsgálatra.

Pajzsmirigy túlműködés kezelése

A pajzsmirigy túlműködés kezelése többféle módja lehet, azonban a leggyakoribb terápiák közé tartozik a gyógyszeres kezelés és a radiojód terápia. Az előbbi során a beteg szintetikus pajzsmirigy hormonokat szed, amelyek csökkentik a pajzsmirigy hormontermelést. A radiojód terápia során a beteg radioaktív jódot kap, amely a pajzsmirigy sejtjeire hatva csökkenti a hormontermelést.

Súlyosabb esetekben, amikor a gyógyszeres vagy radiojód terápia nem hatékony, a pajzsmirigy műtéti eltávolítására lehet szükség. Azonban a műtét után a betegnek élete végéig szintetikus pajzsmirigy hormonokat kell szednie, hogy a pajzsmirigy által termelt hormonokat pótolja.

Pajzsmirigy túlműködés szövődményei

Ha a pajzsmirigy túlműködése nem kezelhető időben, akkor számos szövődmény kialakulhat. A szív- és érrendszeri betegségek, mint például a szívritmuszavar, a magas vérnyomás, a koszorúér-betegség és a stroke nagyobb kockázata áll fenn. Emellett a pajzsmirigy túlműködése növeli a csontritkulás és a vesekő kialakulásának esélyét is.

Összegzés

A pajzsmirigy túlműködése olyan állapot, amelyben a pajzsmirigy túl sok hormont termel, ami hatással van az egész testre. A betegség okai változóak lehetnek, de az autoimmun betegségek és a jód túlzott bevitel a leggyakoribbak. A diagnózis vérvizsgálattal történik, és a kezelés lehet gyógyszeres, radiojód terápia vagy pajzsmirigy műtét. Ha a pajzsmirigy túlműködése nem kezelhető, számos szövődmény kialakulhat, ezért fontos időben felismerni és kezelni a betegséget.