Pajzsmirigy túlműködés diéta

A pajzsmirigy szervezetünk egyik legfontosabb hormontermelő szerve, amelynek fő feladata a szervezet anyagcseréjének szabályozása. Azonban ha a pajzsmirigy túlműködik, túl sok hormont termel, ami komoly egészségügyi problémákat okozhat. Az egyik ilyen probléma a pajzsmirigy túlműködés, amelynek tünetei közé tartozik a súlycsökkenés, a gyors szívverés, az idegesség és az izzadás. A megfelelő diéta és az étkezési szokások megváltoztatása azonban segíthet enyhíteni ezeket a tüneteket és javítani az állapotot.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy milyen diéta és milyen ételek fogyaszthatók a pajzsmirigy túlműködés esetén.

Csökkentett Jódbevitel

A pajzsmirigy hormonok jódra épülnek, így ha valaki pajzsmirigy túlműködésben szenved, az orvos általában javasolja a jódbevitel csökkentését. A túlzott jódbevitel a pajzsmirigy aktivitását fokozhatja, ami a tünetek súlyosbodásához vezethet. A jódban gazdag ételek közé tartozik a tengeri hal, a kagyló, a homár és a tengeri moszat. Az ilyen ételek fogyasztását a pajzsmirigy túlműködésben szenvedőknek korlátozniuk kell.

Magas Szénhidrátbevitel

A pajzsmirigy túlműködés gyakran okozza a test anyagcseréjének gyorsulását, ami azt eredményezi, hogy a test több kalóriát éget el, mint amennyit felhasznál. Ezért a pajzsmirigy túlműködésben szenvedőknek magas szénhidrátbevitelre van szükségük, hogy pótolják az elvesztett kalóriákat. A jó források közé tartozik a teljes kiőrlésű gabona, a barna rizs, a zöldség, a gyümölcs és a szárított gyümölcs.

Fogyasszunk Kalciumban

Gazdag Ételeket A pajzsmirigy túlműködés gyakran kalciumhiányhoz vezet, mert a túlzott hormontermelés megakadályozza a kalcium felszívódását a testben. Ezért a pajzsmirigy túlműködésben szenvedőknek javasolt a kalciumban gazdag ételek fogyasztása, hogy pótolják a hiányt. A jó források közé tartozik a tej, a joghurt, a sajt, a mandula és a zöld leveles zöldségek.

Fogyasszunk Egészséges Fehérjeforrásokat

A pajzsmirigy túlműködésben szenvedőknek javasolt a magas fehérjebevitel, hogy támogassák az izomépítést és a súlygyarapodást. Az egészséges fehérjeforrások közé tartozik a baromfi, a hal, a tofu, a bab és a dió.

Kerüljük a Koffeint és az Alkoholt

A koffein és az alkohol olyan anyagok, amelyek serkentik az idegrendszert, ami az állapot súlyosbodásához vezethet a pajzsmirigy túlműködésben szenvedők esetében. Ezért javasolt ezeknek az anyagoknak a kerülése, vagy legalábbis korlátozása a fogyasztásukat.

Összegzés

A pajzsmirigy túlműködés esetén a megfelelő diéta és az étkezési szokások megváltoztatása segíthet enyhíteni a tüneteket és javítani az állapotot. Az ilyen étrend a jódbevitel csökkentését, a magas szénhidrátbevitelt, a kalciumban gazdag ételek fogyasztását, az egészséges fehérjeforrások bevitelét és a koffein és az alkohol kerülését vagy korlátozását foglalja magában. Azonban fontos, hogy az étrendet az orvos által javasolt gyógyszeres kezeléssel összhangban alakítsuk ki, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. Ha bármilyen kérdése vagy aggálya van az étrenddel kapcsolatban, mindig kérje ki az orvosa tanácsát.

Vegyük Figyelembe a Gyógyszeres Kezelést A pajzsmirigy túlműködés kezelése gyakran magában foglalja a gyógyszerek szedését is. A gyógyszeres kezelés befolyásolhatja az anyagcserét és az étvágyat, így fontos, hogy a diétát az orvos által javasolt gyógyszeres kezeléssel összhangban alakítsuk ki.